Oktober 2023, ingenesteld voor een heerlijke voetbalmiddag. Als hoofdgerecht de kraker tussen Utrecht en Ajax, erna met Langs de Lijn de andere wedstrijden proeven. Met het bord op schoot de balans opmaken. Als toetje Studio Voetbal. The day after speurde ik met nog een beetje trek de laatste ontwikkelingen af;  ontslag, blessures of andere staartjes? Daar viel mijn oog op dit artikel van NOS.
Het artikel zelf roept genoeg vragen op. Er liggen dus al afspraken tegen discriminerende spreekkoren, die zelfs in protocollen zijn vastgelegd. Wat remde clubs en scheidsrechters nou precies om het protocol na te leven – of iets anders te doen? Wat maakt het dat KNVB eerst een officiële melding van Heracles afwacht voor in te springen? Vooralsnog lijkt die uitgebleven, hoe beoordeelt Heracles de impact van het spreekkoor? En hoe heeft FC Twente t.o.v. eigen aanhang gereageerd?

Een paar dagen verder zoek ik welk staartje dit heeft gekregen. Geen officiële besluiten of communicaties aangetroffen. Wel updates op lokale kanalen zoals Stentor en RTV Oost, waar ik op de volgende quotes stuit:
“Ik heb het niet gehoord” (Algemeen directeuren Twente en Heracles)
“Het hoort niet, maar doordat wij snel scoorden is het gelukkig tijdig gestopt” (Woordvoerder Heracles).
“Natuurlijk willen we er vanaf, maar dat lukt niet van de ene op andere dag.”
 “Het is aan de club om dit te beoordelen.” Of ”We hebben afgesproken dat er unaniem eerste prioriteit ligt op spreekkoren gericht op een individu” (Woordvoerder KNVB)

Een sterk tegengeluid is vooralsnog amper te horen. Ik aanschouw vooral een dans om verantwoordelijkheid heen, wie neemt de leiding? Ik loop altijd een beetje leeg op zo’n impasse wie nou die kar moet trekken. Zullen we in de tussentijd allemaal een stukje die kar trekken? Het is gewoon tijd voor een sterker geluid. Sterker dan een protocol. Krachtig genoeg om de huidige norm te verschuiven.

Meer volume Hoe vanzelfsprekend het ook voelt dat dit soort spreekkoren niet in een stadion thuishoren, we hebben meer volume nodig. Een stilte zetten tegenover zo’n spreekkoor biedt letterlijk en figuurlijk een podium. En het is menselijk dat er ook angst wordt gevoeld om dat tegengeluid te laten horen. Wellicht voelen velen zich hierin een wat machteloze “bystander”, wachtend tot de aangewezen autoriteiten hun rol pakken. Alleen als de meerderheid voetbalfans ook stil blijft, zijn we onder aan de streep dit soort spreekkoren aan het normaliseren. Dus is “Het is de tijd, de hoogste tijd” een terecht liedje in mijn hoofd. De hoogste tijd voor een overstijgend expliciet geluid. Voor iedereen die zich steeds vaker afvraagt “wat kan ik doen?” …

Zing harder. Pak de leiding in het stadion terug over de decibellen. Open je keel en overstem, simpelweg met een nog harder geluid. Zing harder. Gebruik je fluitconcert hiervoor. Of zoek die good old vuvuzela weer eens op. Mobiliseer en instrueer het lokale dweilorkest. Alles wat geen (instemmende) stilte als achtergrond voor een spreekkoor laat. Zo houd jij de regie over hoe jouw decibellen uitwerken; maken die ruimte voor een spreekkoor of claimt het ruimte terug voor een ander geluid?

Meer dan een liedje. Weet dat jij met jouw decibellen een aantoonbaar verschil maakt voor iedereen die zich in het stadion of als kijker thuis onveilig, ongemakkelijk of ongewenst voelt. De cijfers van zelfmoordpogingen en overwegingen onder homoseksuele jongeren zijn nog steeds schrikbarend. Maar ook andere groepen  – ik noem bijvoorbeeld kankerpatiënten – worden in het hart geraakt. Het is vooralsnog een stille schreeuw om nieuwe normen en voorbeelden. Daar kan elk tegengeluidje, een eenzaam gevoel doorbreken of een sprankje hoop geven op een wat aardiger normaal. Was je nu nog niet geraakt, zing dan ook harder als liefhebber voor al die uiterst talentvolle spelers. Spelers die te vroeg stoppen omdat  “de voetbalwereld” niet als een thuis voelt. Omdat je als speler in deze tijd harder je aandacht nodig hebt, om weerbaarder tijdens een wedstrijd je af te sluiten – in plaats van je aandacht bij het spel zelf te houden.

Hulp gezocht. Een nieuwe sportieve challenge is gestart. En jij kan iets doen. Ik ben op missie om op het moment van spreekkoren, een overstemmend en krachtig tegengeluid te laten aanzwellen in het stadion en voor de buis.  Dus zoek ik naar meerdere dirigenten, mensen met power en een luid bereik. Vanuit de geestelijk vaders van de te gekke rubriek ‘Stadionbangers’ in de Cor Potcast kreeg ik al support en suggesties voor een vrolijk, laagdrempelige melodie.
Next step, een ludieke trial. Ik zoek stadionbezoekers, trailblazers. Ik zoek muzikale prominenten die willen helpen om stemgeluid te maximaliseren. Het is inmiddels niet meer ‘maar een idee’,  het is begonnen. Ik houd me aanbevolen voor gouden tips, suggesties en connecties uit gouden keeltjes. Elk tegengeluid doorbreekt het stille podium en de impasse van voorzichtigheid.