De winterstop is voorbij. We staan weer op de stip. De tweede helft ligt voor ons.  Meestal werkt zo’n onderbreking verfrissend. In 2012-2013 was dat ook het geval, hoewel niet op de manier die we hoopten

2012: het eindigde met ophef over het buitensporig invliegen op Richard Nieuwenhuizen…en terecht. Politici, voetbalbestuurders, bezorgde trainers en sporters, ouders met de handen in het haar…en terecht. Dit is groots. Er komen meer incidenten boven tafel. Onze bange vermoedens worden bevestigd. Een onderstroom van agressie, op het sportveld. Juist die mooie plek die ons Nederlanders fris en gezond houdt, de plek die ons bindt. Een pijnlijke plek. Waar komt het vandaan en vooral, hoe kunnen we dit zo snel mogelijk oplossen?

2013: Gele Stroom wil een steentje bijdragen. We hebben niet de touwtjes van deze maatschappij in handen. We hebben geen greep op alle oorzaken. Wel is er kennis hoe we sport fanatiek, gezond en met plezier kunnen beleven. En hoe we mensen in beweging krijgen, letterlijk en figuurlijk.

Daar liggen mijn sleutels, die ik ga uitdelen. Spelers, trainers, ouders en clubbestuurders hebben woorden en daden in handen. Iedereen die in of langs het veld staat, kan iets betekenen. Ik hoor je slikken. Want hoe? Ik ga daarbij helpen. Vanuit de sportpsychologie is er genoeg kennis om even fanatiek maar sportiever je sportieve doelen na te streven.

Zoete, zure en rotte appels

Een sportievere beleving betekent niet dat we bomen of elkaar knuffelen voor de wedstrijd. Hoe spelers tegen een wedstrijd aankijken, welke instructies een trainer geeft, waar ouders aanmoedigen, waar een club beloont en straft. Allemaal woorden en daden die een verschil kunnen maken. En dit kan grofweg op 2 manieren uitpakken.

Heel zwart-wit, kunnen we op 2 manieren willen presteren: winnen versus excelleren. Je kunt jezelf, elkaar of je team dus op 2 maniere motiveren.

Koersen we op winnen, op voetbal is oorlog, op het doel heiligt de middelen? Dan letten we op de omstandigheden. Op het weer of op onze tegenstander. Op scheids- en grensrechters. We proberen de omstandigheden naar onze hand te zetten. Van deze mentaliteit kunnen we soms mooie vruchten, maar soms ook hele rotte vruchten plukken. Goede prestaties geven een kick. Slechte prestaties bezorgen een deuk in het zelfvertrouwen een een hoop frustratie. Begrijp me niet verkeerd. Er is zeker niks mis met willen winnen. Soms slaan we misschien door in de wedstrijd naar ons hand willen zetten. Lance Armstrong is daar een lelijk voorbeeld van geworden.

Koersen we op excelleren, je eigen spel of de teamprestatie overtreffen? Dan letten we meer op onszelf. Onze eigen acties en tactiek. We proberen onszelf te controleren door een waterdichte tactiek uitvoeren, technisch verzorgd spel neer te zetten. In deze mentaliteit zijn de zoete appels voor onszelf, en de zure ook. Goede prestaties geven zelfvertrouwen. Mindere prestaties willen we in training aanpakken en daar later weer de vruchten van plukken.

De aftrap werd een voorzet

Het klinkt mooi en dat is het ook. Presteren is te leren. In een interactieve workshop die Gele Stroom heeft ontwikkeld, presenteer ik inzicht en praktische handvaten voor een sportieve beleving van wedstrijden.

Deze workshop geeft handvaten voor een sportieve beleving van wedstrijden. Aan bod komt o.a. de impact van doelen, motivatie en aanwijzingen op gedrag in het veld.
Tips voor spelers, trainers, club en ouders om even fanatiek, maar sportiever te voetballen.

Met deze Blog nodig ik jullie uit deze competitiehelft krachtig af te trappen en onbeschoftheid te tackelen. De workshop duurt 2 uur en is bestemd voor spelers, trainers, bestuur en ouders. Een voorzet voor een sportieve koers vanaf 2013. Kop jij ‘m in?